Utsikter - så långt ögat når

17 juni 2017 till 1 juni 2018

Utsikterna är del av vårt gemensamma kulturarv. Platser och utsikter förenar oss, oavsett hur gamla vi är, var vi kommer ifrån, hur vi definierar oss själva och vad andra tänker om oss. Att besöka utsikter har blivit självklart, också i städer. Vad vyn väcker är svårare att veta. Någon upplever kontroll när andra får svindel. Där en känner sig trygg och skyddad vill en annan se himlen.

I Skogsmuseet i Lyckseles nya utställning har utsikterna huvudrollen. Vi får veta hur utsikten blev ett semestermål och trycktes upp på vartenda vykort, hur utsikter haft praktisk användning i olika sammanhang, t ex i försvaret, skogsbruket och på jakten. Vi kan ta del av hur resenärer, konstnärer och författare upplevde sin utsikt förr, men också se dagens utsikter som lämnats in till museet. Vissa av dem finns inte mer. Andra har någon tvingats fly ifrån. Några väcker längtan och andra är viktiga på ett alldeles särskilt sätt. Kan man uppleva en utsikt fast man förlorat synen?

Skogen är fylld av utsikter – även om det finns ett visst spänningsförhållande mellan tätvuxen skog och vida vyer. Kalhyggen ger upphov till blandade känslor. Namn som Utsikten och Vidablick antyder att utsikten är något som det funnits anledning att sätta ord på och berätta om.
På Skogsmuseet söker vi efter de berättelserna.

VÄLKOMMEN!

Foto startsidan: Krigsarkivet. Försvarsstabens informationsavdelning. Bildbyrån. Luftbevakning.
Foto: Ingrid Ölmebäck.

Katalog/bok

...kan beställas här.

Recension i VF, 15 augusti 2017.